Det började så där, som det kunde göra, runt i ett köksbord i Stockholm och med en grupp unga människor med storslagna planer om att förändra världen och att etablera en helt ny konstform till Sverige. Ledd av Tilde Björfors, som senare skulle bli världens först och hittills enda professor i nycirkus vid Dans och Cirkushögskolan, bestämde sig gruppen för att bilda vad som senare skulle bli Cirkus Cirkör. Även om man inte var den allra första nycirkusgruppen i Sverige, skulle man bli den i särklass mest betydelsefulla och kan med rätta ta åt sig äran för att ha etablerat nycirkus i Sverige.

Skapelsen debuterar

Redan samma år, 1995 debutera gruppen med föreställningen Skapelsen, på Vattenfestivalen i Stockholm. Två år senare hade man redan hunnit starta Nordens första utbildning för cirkusartister, som sedan också kom att bli upptagen inom högskolesystemet. Vid sidan av utbildning har gruppens konstnärliga arbete fortsatt och man har producerat ett 30-tal föreställningar som har turnérat både i Sverige och internationellt och setts av över en miljon människor.När Cirkus Cirkör tog nycirkus till Sverige 1

En av de senaste föreställningnarna är den omtalade dansföreställningen Underart. Den handlar om en sann historia, om hur akrobaten Olle Strandberg misslyckades med en volt mitt under en förställning och bryter nacken. Strandberg bröt fjärde och femte kotan, men kände sig ändå väldigt lugn. Den svåra chocken kom först senare, efter att han hade blivit operererad, och läkarna kom in och berättade hur bra operationen hade gått. Han skulle kanske inte kunna använda sina armar och händer, men förmodligen få tillbaka möjligheten att gå. Ett katastrofbesked för vem som helst, men för Strandberg var det nästan som om livet suddades ut. Han hade ändå väldigt mycket tur, han blev mot alla odds helt återställd och arbetar idag som konstnärlig projektledare och regissör inom Cirkus Cirkör.

Om än olyckor med så allvarliga konsekvenser tur nog är väldigt ovanligt, är just mindre skador tyvärr relativt förekommande som professionell akrobat. Stukade handleder. Ett trick som inte gick som man tänkte, bara för att man inte riktigt vågade. Ett besök på akuten och följa upp med ett besök på en hörselmottagning Stockholm. Funkar hörseln fortfarande? Sitter allt där det ska? Det är naturligtvis ingen som vill att någon under föreställningen ska fara illa. Ändå, om det inte fanns en liten risk för att man ramlade ner, skulle lindansaren inte vara lika kittlande. Alla håller tummarna, och hoppas att det ska gå bra.

 
 
 
 
sportpress