Cirkus har en lång och ärofylld tradition i Sverige. Flera cirkusar har turnerat land och rike runt i flera decennier vilket har gjort att de har skapat sig ett tydligt namn för besökare som gärna återvänder år efter år. Med tanke på att cirkus är en ytterst säsongsbetonad bransch där nästan all verksamhet sker under sommarhalvåret råder det hård konkurrens om platserna på idrottsplatser och ytor runt om i landet. Då är det en väsentlig fördel att kunna stoltsera med ett känt namn som människor känner igen. För att nå dit krävs det kvalitet många år i rad, men det finns några som har klarat av det.

 

I kampen om titeln som Sveriges kändaste cirkus bör Cirkus Scott ligga bra till. De har anor ända tillbaka till 1930-talet och de är därför Sveriges äldsta cirkus som fortfarande utövar aktiv verksamhet. Familjen bakom cirkusen är nästan lika kända som cirkusen själv. Det var fyra bröder från Bronett-familjen – Carl, Herman, Bruno och Natini – som bestämde sig för att starta upp cirkusen 1937. De var alla clowner och kom från en familj med lång cirkustradition. Sonen Francois tog över stafettpinnen och var med i driften av cirkusen ända fram till sin död 1994 när hans söner Henry och Robert tog över verksamheten. De sköter den än idag och båda är kända namn i Sverige.Kända cirkusar 1

 

Cirkus Maximum är en modernare cirkus som ursprungligen hade en helt annan framtoning. Cirkusen bildades 1982 och tanken var att de skulle ha cirkus i miniformat för att besöka mindre orter. Istället växte efterfrågan och cirkusen fick snart bokningen även i större städer. Det gjorde att företaget kunde expandera och de bytte namn till Cirkus Maximum för att reflektera den skiftande inriktningen. Cirkus Maximum är idag en av de mest populära cirkusarna som åker på regelbundna turnéer och de går att besöka i många städer från norr till söder.

 

Det finns flera andra cirkusar som också börjar göra sig ett namn. Cirkus Brazil Jack och Cirkus Wiktoria är två av dem. De innehåller både djur, clowner och akrobater. Att se på cirkus kan vara utmattande för både stora och små. Då behövs det en bra säng för att sömnen ska bli god.

 
 
 
 
sportpress