Brukar du bli exalterad när det utannonseras att cirkusen kommer att besöka din hemstad? Det är du inte ensam om. Över hela världen sammankopplar miljoner av människor cirkus med barnvänlig underhållning som passar hela familjen. Så har det dock inte alltid varit, på 1600-talet var det exempelvis vanligt att man kunde se människor turnera tillsammans med cirkusen enbart för att de hade distinkta särdrag. Folk flockades för att bland annat se Lazarus och Joannes Baptista Colloredo, två siamesiska tvillingar från Italien som visade upp sig på så kallade Freak Shows. För de båda bröderna var detta ett sätt för dem att tjäna pengar och de kunde turnera runt hela Europa i och med sina unika egenskaper.

Freak shows – Nu och då

Man behöver bara ta en närmare titt på hur folk underhåller sig nu och då för att märka en markant skillnad i kultur. Nu är det vanligt att man tar med sig sina kompisar och kör gokart i Stockholm, medan det under 1800-talet blev allt vanligare att besöka marknader där man visade upp ovanliga talanger och andra rariteter. P. T. Barnum var en amerikan som spelade en väsentlig roll i Freak showens popularitet. Han turnerade runt i staterna med sin show där han bland annat visade upp “Fiji mermaid”, en blandning mellan en apa och en fisk, och dvärgen “General Tom Thumb”. Både Fiji Mermaid och General Tom Thumb skulle komma att röna stora framgångar och Freak shows hade börjat bli hushållsunderhållning. P. T. Barnum öppnade senare upp ett museum som kom att bli väldigt populärt, speciellt då många letade efter distraktioner under det amerikanska inbördeskriget. P. T. Barnum kom att bli så känd att han fick besöka president Abraham Lincoln i det vita huset.

maximus.nu

Kända människor i Freak shows

Det var under 1800-talets som Freak Shows upplevde sin absolut topp. Det var då vanligt att man kunde se håriga damer, superstarka män, dvärgar och siamesiska tvillingar. Det är faktiskt från en Freak show som benämningen “siamesiska tvillingar” kommer ifrån. Namnet kommer ifrån de två thailändska männen Chang och Eng Bunker som föddes hopväxta. De turnerade tillsammans med P. T. Barnum och eftersom Thailand under den tiden var känt som Siam kom de att presenteras som de Siamesiska Tvillingarna. P. T. Barnum kom även att inkludera dansaren fu-Hum-Me, en av de första amerikanska infödingarna som skulle uppträda på hans cirkus. En svenska kom också att bekanta sig närmare med Barnum, i mitten av 1800-talet fick han redan på att det fanns en svensk sångerska vars popularitet var enorm i Europa. Hennes namn var Jenny Lind och hon var mer känd som “Den svenska näktergalen”. Hon var aldrig del av någon Freak show men det var under denna tid som folk även hade chansen att uppleva människor med ovanliga förmågor.

 
 
 
 
sportpress