Cirque du Soleil betyder på franska ”Solcirkus”, och är namnet på det nycirkussällskap som bildades i Québec i Kanada på 1980-talet. Grundarna kan sägas vara Guy Laliberté, Daniel Gauthier och Gilles Ste-Croix. Laliberté återvände från resor i Europa (där han bland annat lärt sig eldslukning) hem till Kanada, där han ville anordna en sommarfestival. Han tog kontakt med sina vänner, Gauthier och Ste-Croix, som på den tiden drev ett ungdomshostel för cirkusartister som hette Le Balcon Vert. De hade haft funderingar på att göra om Le Balcon Vert och de artister som bodde där till en organiserad trupp. För att få pengarna från Quebecs regering för att kunna starta gruppen gick Ste-Croix (som en ploj för uppmärksamhet) hela vägen från Baie-Saint-Paul till Quebec City på styltor, en 90 kilometer lång sträcka. Det var dock värt mödan, eftersom gruppen fick de pengar de behövde för att starta sin trupp. De kallade sig till en början Les Échassiers, och de turnerade i Quebec under sommaren 1980. Många av de artister som anställdes i Les Échassiers skulle senare utgöra Cirque du Soleil.1024px-Circo_del_Sol

Även om showerna mottogs väl av publik och kritiker, gick den inte runt ekonomiskt, och under de följande åren försökte Laliberté hålla igång flera olika cirkusprojekt utan större finansiella framgångar. Istället skulle det återigen bli pengar från regeringen som räddade honom, då han 1983 fick 1,5 miljoner dollar för att skapa en föreställning som skulle vara en del av Quebecs 450-årsjubileum av när den franske utforskaren Jacques Cartier upptäckte Kanada. Laliberté kallade sin föreställning ”Le Grand Tour de Cirque du Soleil”, och det var början på en legend.

Den kanadensiska nycirkusen växte med rasande takt under 1990- och 2000-talet. De gick från att vara en enda show, med 73 anställda (år 1984), till att genomföra 15 turnéer över hela världen varje år, med ungefär 3 500 anställda från 40 olika länder. Cirque du Soleils årliga inkomst beräknas vara mer än 600 miljoner amerikanska dollar. På de platser där Cirque du Soleil uppträder måste arrangörerna således räkna med en mycket stor publik. Alla större evenemang av den typen ställer krav på lokalerna när det gäller kioskernas, toaletternas och de andra faciliteternas kapacitet. Om du äger en arena av något slag, och behöver utöka kapaciteten på dina faciliteter inför ett evenemang med stor publik, kan du köpa billiga toalettstolar på Buildor.se.

 
 
 
 
sportpress