På cirkus förekommer ofta uppträdanden med hästar och har så gjort under lång tid. Sveriges kanske mest kända cirkushäst var Menelik som tillsammans med sin ryttarinna och cirkusägare Baptista Schreiber framförde fantastiska uppträdanden inför jublande publik. Idag ligger Menelik begravd i Karlskoga och en rondell i centrum är skapad till minne av honom.

 

En vit arabhingst som gåva
Menelik kom som en gåva till cirkusprinsessan Baptista Schreiber från självaste drottningen av England. Han var en vacker, vit arabhingst som tog cirkusvärlden och alla han mötte med storm. Tillsammans med cirkusens ägare Baptista uppträdde han land och rike runt inför en hänförd publik och jublet lät inte hejda sig. Alla som bevittnade föreställningen förstod att ekipaget var någonting extra och att de hade en speciell relation till varandra. 1931 avled Menelik i Karlskoga och Baptista hade en önskan om att han skulle få begravas på den vackra skogskyrkogården. Kyrkan tillät dock inte en begravning inom området så istället fick han sin sista viloplats strax utanför kyrkogårdsmuren. Än idag är Meneliks grav alltid välfylld av vackra blommor och ljus och välbesökt av hästälskare och andra som tycker att historien om Menelik och Baptista är någonting speciellt.

Beautiful girl and horse

 

Cirkushästar
Att använda hästar och andra djur på cirkus är en omdebatterad fråga där ena sidan påpekar olämpligheten att utnyttja djur i syfte att roa människor och att de i många fall far illa. Cirkusmotståndarna upplever ett stort obehag och illamående när de ser djur användas på cirkus och i andra liknande sammanhang. Andra sidan av debatten tycker att det trots allt är ok att använda djur på cirkus och att de inte alls far så illa av det då djurskyddslagarna idag ser helt annorlunda ut än tidigare.

Just hästar används ofta för att göra vackra shower där hästarna galopperar runt i manegen med fladdrande manar. De får även utföra olika konster som fängslar och fascinerar publiken. Ofta används vita hästar men även de ståtliga svarta frieserhästarna är populära på cirkus då de både är vackra, lättlärda och har fantastiskt graciösa rörelser. Ibland visas hästarna upp utan ryttare och ibland agerar cirkusens akrobater i samspel med djuren.

 
 
 
 
sportpress