Vill du komma bort från vardagen och se något fantastiskt och extraordinärt? Då ska du gå på cirkus! När du går dig in i cirkusens magiska värld kan du komma att se människor som gör fantastiska konster. På cirkus kan du se akrobater, jonglörer, cirkusartister som gör konster med eld samt cirkusartister som gör konster med dresserade djur och även luftburna artister.

Likt andra skådespelare och artister ligger det många timmars arbete bakom varje uppträdande. Kroppen är ens verktyg och kroppen måste man därför ta hand om. I dag finns det fler möjligheter att stötta kroppen med bra mat och kurer mot förkylning likt kanjang, och sjukgymnaster och massörer som kan ta hand om trötta kroppar. Därför är det än mer imponerande att tänka tillbaka till den tid då cirkusen uppkom, då livsvillkoren var hårda och det var lätt att bli sjuk. För cirkusen uppkom redan under 1700-talet.

Cirkusens uppkomst

Cirkusen har rötter i Romarriket. Men när man sa att man skulle på cirkus betydde detta att man skulle till en kapplöpning, likt dagens moderna trav- och galopptävlingar. Den moderna cirkusen föddes först århundrade senare, under 1700-talet i London i England.

Det var Philip Astley som anordnade den allra första föreställningen av cirkus i London. I början låg fokus på att akrobater utförde konster på häst. Ryttaren red hästen som galopperade runt i en cirkel och utförde olika konster på hästryggen. Efter en tid anlitade Astley även akrobater, jonglörer och komiker för att underhålla publiken. Såväl akrobater, jonglörer och komiker var inget nytt i den brittiska underhållningsvärlden utan de hade länge funnits som underhållning vid hov, marknader och som gatukonstnärer. År 1779 byggde Astley sin första fasta cirkushall, som fick namnet Astley’s Amphitheatre Riding House.

The Greatest Showman – cirkus kom till USA

2017 släpptes den mycket populära filmen The Greatest Showman. Filmen handlar om P.T Barnum och hur han byggde upp Barnum & Bailey Circus i USA. Filmen är inspirerad av verkliga händelser och P.T Barnums riktiga liv. I filmen spelar välkända skådespelare som Hugh Jackman, Zac Efron, Michelle Williams och Rebecca Ferguson. Filmen är inte bara underhållande utan visar även hur cirkusen som fenomen växer fram i New York under 1800-talet. Till skillnad från cirkusen som växte fram i Europa skapade Barnum och hans kompanjon Bailey en mer extravagant form av underhållning. Kanske har du även hört om elefanten Jumbo? Den kände elefanten Jumbo blev känd som den största elefanten av sin tid och den uppträdde på P.T Barnums cirkus.

Cirkus kom till Sverige

Till Sverige kom cirkusen under sent 1700-tal. I slutet av 1700-talet turnerade nämligen det brittiska sällskapet Peter och Rosalia Price runt i Sverige. De två anläggningarna som har varit viktiga för cirkusen i Sverige är Cirkus i Stockholm som byggdes år 1892 och Hippodromen i Malmö som byggdes år 1889.

 
 
 
 
sportpress