Varje cirkusföreställning behöver duktiga akrobater som kan använda sina kroppar på ett nästan övermänskligt sätt. De kan stå och gå på händer och har ryggar och ben som kan böjas i extrema positioner. Tack vare sin exceptionella balans och styrka kan akrobater utföra fascinerande konster som får cirkuspubliken att häpna.

Att träna akrobatik har också blivit populärt hos barn och ungdomar men även vuxna kan träna på akrobatik utan tidigare erfarenhet av träningsformen. Det finns nybörjarkurser där fokus ligger på att träna upp smidighet, balans och styrka vilket är mycket bra för att undvika stelhet och värk i kroppen. Om du vill träna på egen hand i hemmet finns det också flera smarta träningsredskap som hjälper dig att uppnå de resultat du är ute efter. Hos gorilla sports hittar du ett brett sortiment av både funktionella träningskläder och träningsutrustning. Om du vill bli vigare finns exempelvis yogablock och yogamattor som underlättar för dig när du ska träna för att komma ner i spagat eller split.

Akrobatiska konster i cirkusen

Många tänker på clowner och hästar när de hör ordet cirkus men de mänskliga akrobaterna är en minst lika viktig del av cirkusföreställningen. En lyckad akrobatikshow kittlar publiken och många är nog oroliga över att något ska gå fel och att akrobaterna ska bli skadade om de skulle råka tappa balansen och falla flera meter. Tack vare de utmanande akrobatiska övningarna sitter publiken på helspänn och tittar förundrat på de spektakulära konststyckena. Akrobaterna har dock tränat i många år och har också lärt sig att falla mjukt utan att skada sig. Trots sina ofta slanka och lätta kroppar är de väldigt starka och även mjuka och rörliga vilket gör att de kan rulla, slå kullerbyttor och falla i olika positioner utan att deras kroppar tar skada. Det mest fascinerande med akrobatik är den fantastiska balans som akrobaterna har övat upp vilket gör att de kan stå stadigt på en annans person händer eller själva både stå och gå på händer på ojämna och rörliga underlag. För den som inte ens kan stå på händer utan att falla är det nästan helt omöjligt att förstå hur det går till att skapa den balans som krävs för att nå akrobatens nivå.

Fördelen med akrobatik i cirkusföreställning är att en akrobatisk scenshow inte kräver djurhållning och dyrbar scenutrustning. En grupp av några få akrobater kan på ett enkelt och billigt sätt resa runt och ordna föreställningar utan att behöva flera cirkusvagnar för all utrustning och djur eftersom det enda som behövs är en scen med plats för publik runtomkring. Denna typ av föreställning kallas ofta för nycirkus eftersom den inte ser ut som den traditionella cirkusscenen. Nycirkus blir allt vanligare och ingår ofta i en teater- eller dansuppvisning.

 
 
 
 
sportpress